Barkács / DIY

Epoxi asztal a garázsból

Nem véletlenül jön szembe minden második DIY videóban az epoxi gyanta. Egy nagyon sokoldalúan használható anyagról van szó, ami teret enged a kreatív énünk kibontakozásának. Nem bírtunk ellenállni a kísértésnek, így belevágtunk a saját projektünkbe.

Az epoxi asztal elkészítéséhez először is szükségünk lesz egy fa keretre, amit egy stabil, egyenletes felületre helyezünk. A mi esetünkben ezt a keretet egy régi, öreg Ikea asztal biztosította. A gyümölcsfa ágak felfűrészelése után, a keretbe helyezzük el a lekérgezett gyümölcsfa szeleteket a kívánt minta szerint. A következő lépésben keverjük össze az epoxi gyantát a fekete pigmenttel. Mindenképpen tartsuk be a gyártó által előírt keverési arányokat, hogy a térhálós szerkezet ki tudjon alakulni, és az epoxi a végén olyan kemény ágyazó anyag legyen, mint amilyet szerettünk volna. A keverés során győződjünk meg róla, hogy a pigment teljesen beleszívódott-e az epoxiba, mielőtt ráöntjük a fa szeletekre. A gyanta száradása során törekedjünk arra, hogy a felület sima és egyenletes legyen. Az öntés során keletkezett buborékok a felszínre jönnek, amiket sárkánnyal, vagy hőlégfúvóval tudunk kipukkasztani. Így kapunk tükörsima felületet. Figyeljünk arra is, hogy a műgyanta a fa szeletek repedéseit is amennyire csak lehet, kitöltse.

Az epoxi asztal elkészítése több lépést is igényel, mindegyikhez speciális szerszámokat és anyagokat szükséges használni. Először is, a fa keret elkészítéséhez javasolt egy jó minőségű fűrész használata, hogy a keret pontos és éles vonalakkal rendelkezzen. A keretet ezután egy stabil, egyenletes felületre helyezzük, használva erre egy szintezőt, vagy vízmértéket, hogy biztosak legyünk a keret vízszintes elhelyezkedésében.

A következő lépés a gyümölcsfa szeletek darabolása, amit megoldhatunk asztali fűrésszel, karos fűrésszel, láncfűrésszel, vagy akár kézi fűrésszel is. Itt érdemes 1-3 millimétert ráhagyni a keret vastagságára.  A kéreg eltávolítására mi sarokcsiszolót használtunk, de egy szalagos géppel, vagy akár vésővel is megoldható. A véső nem fogja bántani a fa körcikkek geometriáját, a sarokcsiszoló ugyan belemarhat, de sokkal gyorsabb. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a fa szeletek elrendezése a keretben. A keret aljára ragasszunk kartont, vagy bútor hátlapot, amit beburkolunk valamilyen doboz lezáró, vagy poliészter szalaggal. Ezt könnyebb lesz visszaszedni a megkötött epoxi felületéről. Ne felejtsük el szilikonnal kihúzni a lap szélét. Így nem folyik majd szanaszét a műgyantánk

Az epoxi gyanta és a fekete pigment összekeverése során a legfontosabb, hogy a pigment teljes mértékben beleszívódjon az epoxiba. Ehhez ajánlott egy nagy teljesítményű keverő használata. Mi ezt megoldottuk egy csavarbehajtó géppel, és a habverő gép dobozából kicsent dagasztóval

Miután a gyanta megdermedt, a felület egalizálása és csiszolása következik. Az egalizáláshoz első körben sarokcsiszolót és egy durva fíbert használtunk. Mikor a nagyoláson túl voltunk, a sík felületet gyaluval, majd szalagcsiszolóval alakítottuk ki. Az alap felület, amiből így kiindult a finomítás, P80-as szalaggal volt megmunkálva. A végső felületet excenter csiszolóval alakítottuk ki úgy, hogy P80-tól P320-ig csiszoló hálókat használtunk. Finom csiszoláshoz pedig P320-tól P1200-ig tépőzáras papírokat.

Végül, az asztal befejezéséhez Tung olajat használtunk, ami elmélyítette a gyanta fekete színét, miközben kiemelte a fa erezetét.

A gyártás tanulsága az, hogy érdemes egy ilyen melóba belevágni, mert ugyan nem zökkenőmentes elsőre, de a végeredmény megéri a ráfordított időt és anyagi befektetést is.

Ha többet szeretnél erről tudni, vagy érdekelnek a részletek, nézd meg az erről készült videónkat!

Ha pedig kedvet kaptál a gyártáshoz, akkor a szükséges csiszolóanyagokat be tudod szerezni a webshopunkban.

www.csiszolotarcsawebshop.hu