Tesztek

A 125X1-es, vagy a 125X1.6-os vágókorong a jobb választás?

Már egy ideje foglalkoztatott ez a kérdés, és abban bízva, hogy meglelem a nagy igazságot, tesztelésbe kezdtem.

Előkészületek:

Azt már tudtam jól, hogy a vágókorongok vastagságában meglehetősen nagy (akár 30%-os) tűrés van. Ahhoz, hogy erről pontosabb képet kapjak rengeteg 125X1-es és 125X1.6-os vágókorong vastagságát megmértem.

Egyértelmű volt, hogy az 1-es korongok vastagsága valahol 1,2 és 1,3 milliméter között van, míg az 1,6 milliméter vastagoké 1,7 és 1,8 között mozog. Márkán, és típuson belül is lehet akár jelentős ingadozás is. Az azonban már a tesztek előtt biztos volt, hogy a 0,6 milliméter különbség inkább csak 0,4-0,5 milliméter lesz a végére.

Az előkészületekről készült egy videó, ahol a rengeteg mérési eredmény is igen jól látható.

A tesztekhez a Metabo adott támogatást így egy WEA 17-125 Quick géppel tudtam dolgozni. Ezúton is köszönöm a segítséget.

Két alkalmazáson vizsgáltam a korongok élettartamát.

  1. Tömör acél 25mm átmérőjű rúd darabolása során
  2. 25x25mm-es zártszelvény vágásakor

Az első tesztben az új 3M Cubitron3 vágókorongokat vettem górcső alá. Mind az 1mm-es, mind az 1,6mm-es elképesztő eredményeket produkált. A korong ára miatt azonban a zártszelvény darabolása során jöttek olyan eredmények, amivel a 125X1,6mm-es korong mindenkit maga mögé tudott utasítani. Nem csak élettartamban, hanem ár-érték arányban is. Tulajdonképpen az igazolódott be a tesztek során, hogy a legdrágább korong lesz hosszú távon a legolcsóbb megoldás.

Egy számot szeretnék itt kiemelni. Ez pedig a 171.

A Cubitron3 125×1.6 korong 171 vágást tudott lehozni a zártszelvényen. Ez pontosan annyi, mint amennyit az összes versenytárs korong tudott vágni a tesztek során. Brutális fegyvertény. Ez a korong egészen biztos, hogy olyat tud most a piacon, amit a versenytársak nem. Természetesen az ára is megvan hozzá.

Mondhatjuk, hogy a teszt során eléggé elfáradtam.

A második tesztben a Klingspor Extra kategóriája következett. Az Extra korongok megbízhatóan dolgoznak. Több ezer vágás során sem robbant el soha egy sem a kezemben, de ár-érték arányban, vagy teljesítményben nem képviselik a legjobb ajánlatot az általam tesztelt alkalmazások esetében

Aztán az Abraboro Premium korongjai következtek. A cég nem először okozott nekem kellemes meglepetést a termékeivel. A vágótárcsák remekül működtek mindkét alkalmazáson, és ár-érték arányban is döbbenetesen jól muzsikálnak. Látszik, hogy egy átgondolt portfólióról van szó, amit olyan emberek csinálnak, akik tudják, hogy mit és hova akarnak eladni a piacon. Mindkét vágókorong az erősen ajánlott kategória a magam részéről.

A teszt-sorozatot az igen népszerű Norton Vulcan párossal zártuk. Itt volt a legélesebb a különbség az 1 mm-es és az 1.6 mm-es korong teljesítménye között. Ami meglepetés, hogy egy ár-érzékeny piacon a 125X1.6mm-es korong olyan teljesítményt hozott, amivel a jó árazásnak köszönhetően becsúszott az ajánlott kategóriába, ha tömör anyagot kell vágni vele.

És hogy a végére mi igazolódott a feltételezéseinkből?

Azt kell mondanom, hogy sajnos nagyon kevés. Így nem marad más megoldás, mint tesztelni, tesztelni, tesztelni! Ha szerettek bogarászni, akkor ajánlom figyelmetekbe az alábbi összefoglaló táblázatot.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük